www.ycas.nl - Wat is er te doen ?
 -

Wat is er hier te doen?
Teveel om op te noemen ! Hieronder geef ik U enkele indrukken.

Paardrijden
Wilt u met de hele familie of meerdere personen paardrijden, dan kunnen wij dat voor u reserveren bij een manege in de buurt.
Ponyrijden
Het is mogelijk om een shetlandpony te huren voor een mooie uitgestippelde wandeling, samen met uw kind(eren).
Kanoen en zwemmen
kanoën en zwemmen op de prachtige rivier de Sioule. 

Wijn- kaas en worstproeverij, brocante
Wekelijks is de ‘Opkamer’ geopend met een proeverij van verschillende Saint-Pourçain wijnen en heerlijke Auvergne-worstjes, tevens vindt u hier brocantespulletjes, streekproducten en ambachtelijk gemaakte artikelen.
In de omgeving Wandelen en fietsen
Er zijn allerlei mooie routes en beschrijvingen om mee te nemen: stadswandeling in Moulins, fotospeurtocht in Vichy, dorpswandeling in Charroux, de cascade van Pisserotte.

Ook rondom Yolande Centre d´Art Sanssat zijn diverse wandel- fiets- paardrij- en mountainbikeroutes te vinden. 

Montaigu le Blin
In en rond het dorp vindt u:
 • Een middeleeuws kasteel, waar u op uitkijkt vanaf Les Voisins. Helaas is de poort niet altijd geopend. Vrijwilligers zijn in de zomermaanden bezig met het restaureren van dit kasteel. Af en toe zijn er rondleidingen. Er loopt een wandelroute achter langs het kasteel naar de oude wasplaats/lavoir.
 • Een oude wasplaats (lavoir).
 • Een grote place (plein) met oude lindebomen en platanen.
 • Een museé rural.
 • Een Romaans Clunisiens kerkje.
 • Vele prachtige manoirs (landhuizen) en natuurlijk ontstane tureaux (kalkbergen) versieren het landschap.
 • Wandel- paardrij- en mountainbikeroutes.
 • Laatste weekend van juli is het jaarlijkse dorpsfeest.

Golfen en 
Tennissen
In de regio zijn diverse golfbanen te vinden: zowel 9-holes als 18-holes. Tennissen
Op 4 km is een gemeentelijke buiten-tennisbaan. Hier kunnen onze gasten gratis gebruik van maken.
Op 8 km is een overdekte tennishal, waar u een baan kunt huren. Vlakbij ligt de tennisbaan van Billy waar U vast wel een balletje mag slaan.


Meren en rivieren / Vissen en kanoën
De Allier is bekend om haar vele (vis-)meren en rivieren: De rivier Allier is een van de weinige natuurlijke rivieren van Europa. Het is een grindrivier (410 km lang), die zich grillig door het landschap slingert. Voor natuur- en vogelliefhebbers zijn de oevers van de Allier een paradijs. De vallei van de Besbre (hier om de hoek) is erg aardig voor waterplezier: vissen, zwemmen, poedelen en kanoën.
Wilt u een avontuurlijke kanotocht maken, dan zijn de Gorges de la Sioule zeer de moeite waard.

Thema- en attractieparken
Met de kinderen een dagje naar Le Pal in Dompierre sur Besbre (35 km.). Le Pal is een combinatie van dierentuin en attractiepark. Vulcania is een themapark over vulkanen in de Puy de Dôme, 15 km. achter Clermont Ferrand.
In Le Volcan de Lemptégy (tegenover Vulcania) kun je met een treintje afdalen in de krater van een vulkaan. In St. Clement is het Aventure-Extreme-park bij het stuwmeer: boomtoppenparcours voor alle niveaus vanaf 6 jaar.
In het stuwmeer kun je zwemmen, waterfietsen, kanoën en roeien. Maisdoolhof in Billy, goed te combineren met een bezoekje aan het middeleeuwse kasteel. Brocantes en festivals
In de zomermaanden organiseert menig dorp of stadje in de regio haar eigen festival, dorpsfeest of brocante (rommelmarkt): De programma’s, tijden en data hebben wij voor u op Les Voisins. Hieronder alvast een voorproefje:
 • Laatste week juli: het wereldculturenfestival in Gannat
 • Laatste weekend van juli: het dorpsfeest ‘Ste. Anne’ in Montaigu le Blin, met op zondagavond een mooi vuurwerk.
 • Eerste week augustus: de ridderfeesten in Souvigny.
 • 14 juli en 15 augustus: vuurwerk aan de kade van het ‘Lac d’Allier’ in Vichy.
 • Emmaûs is wat verder weg, maar voor brocanteliefhebbers zeker de moeite waard om daar naar oude spullen te snuffelen.

Montagne Bourbonnaise

Net achter Lapalisse rijdt u de Montagne Bourbonnaise in. U kunt hier prachtige wandelingen maken, allen naar moeilijkheidsgraad aangegeven.
Bij warm weer is het heerlijk toeven bij de Cascade de la Pisserotte. U kunt deze waterval via diverse invalshoeken wandelend of mountainbikend bereiken. De GR3 (onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de la Compostela) loopt hier vlak langs. Er zijn in de Montagne Bourbonnaise ook aardige dorpjes te bezoeken, zoals Chatel Montagne met haar Romaanse kerk en atelierwinkeltjes, waaronder een glasblazer, zadelmaker, pottenbakker en diverse landschap- en kunstschilders. In de winter kan men in de Montagne Boubonnaise langlaufen, en kleinschalig skiën in La Loge des Gardes.
In dit jaargetijde kun je hier tevens een prachtige wandeling maken en daarna lekker een vin chaud of warme chocomel drinken in de restauration.
In de zomer kun je in Loge des Gardes met een grote luchtband de helling af zoeven of een ritje maken op de zomerbobsleebaan. 

Kastelen
De geschiedenis heeft in de Allier haar sporen achtergelaten:
middeleeuwse dorpen met kleine straatjes en steegjes, kathedralen, Romaanse kerkjes, historische wijken en een grote verscheidenheid aan kastelen, waarvan diverse te bezichtigen zijn, o.a:
 • Chateau La Palice, in Lapalisse op 11 km, volledig gemeubileerd.
 • Chateau de Billy, in Billy op 15 km, oude vestiging.
 • Chateau van Bourbon l’ Archambault: ridderkasteel met animatie in de zomer, leuk om met kinderen heen te gaan.

In Lapalisse
is elke donderdagochtend een weekmarkt.
U vindt hier winkeltjes met kaarsen uit Charroux, ambachtelijk gemaakte streekproducten en verschillende oliën (o.a. heerlijke walnotenolie) van de ‘huilerie de Lapalisse’. 

Vichy
Vichy is sinds de Romeinen bekend om zijn warme en heilzame bronnen, het werd in de eerste eeuw gesticht bij een doorwaadbare plaats in de rivier Allier. Napoleon III heeft Vichy omgeturnd tot een ruim opgezette stad. Er staan prachtige huizen, die verwijzen naar het rijke verleden van de 19de eeuw.
Tot begin 20ste eeuw was Vichy een trekpleister voor de bourgeoisie van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Vichy de zetel van het collaborerende Vichy-regime, de stad werd gekozen vanwege de talrijke leegstaande hotels en het uitstekend telefoonnet.
Heden ten dage herkent men hier nog de grandeur van weleer: het Quartier Thermal met zijn vele bronnen, de Opéra, chique winkels, het Parc des Sources met 19de eeuwse wandelgalerij en de oude stad maken Vichy zeker de moeite waard om eens te bezoeken.
In juli en augustus is er een bewaakt stadsstrand aan de Allier en bij slechter weer: een subtropisch zwembad.
Vichy is tevens in het bezit van een enorm sportcomplex, waaronder een draf- en renbaan, een 18-holes golfbaan en een wildwaterbaan. Iedere woensdagochtend is de weekmarkt rondom ‘Le grand marché’ (de grote markthal).
U vindt in Vichy meerdere grotere ‘super- hypermarchés’, ‘Le Grand Frais’ en ‘Les Trois Cochons’ met een grote diversiteit aan (streek-)producten.
Voor betaalbare sportspullen is een bezoekje aan de Décathlon zeker de moeite waard. 

Moulins
De geschiedenis van Moulins gaat in de documenten ver terug tot 900. Volgens de verhalen is Moulins gesticht door een edelman, die tijdens de jacht zou zijn overvallen door de nacht. Hij vond onderdak in een van de vele molens (vandaar de naam Moulins) en werd op slag verliefd op de molenaarsdochter. De edelman bouwde een kasteel en zo ontstond er een dorp, dat later uitgroeide tot een stad.
Moulins was lange tijd de residentie van de hertogen van Bourbon.
De 15de eeuw was een bloeitijd voor de stad: op uitnodiging van de hertogen kwamen er destijds kunstenaars naar de stad, onder wie de ‘Meester van Moulins’. Er gaat een bewijzerde wandelroute langs de diverse bezienswaardigheden, waarbij de beschrijvingen zelfs in het Engels staan. Van het paleis van de hertogen is alleen de Donjon overgebleven (eind 14de eeuws). In de gothische kathedraal is ook het beroemde Drieluik van de Meester van Moulins te bezichtigen.
Op de Place d’Allier zijn leuke terrasjes en het ‘Grand Café’ met een prachtig interieur. 

Saint Pourçain
Rond Saint Pourçain vindt men de oudste wijngaarden van Frankrijk. Ruim 1100 voor Chr. verbouwden de Féniciërs hier al druiven. Door de druifluisziekte werd er lange tijd geen wijn meer geproduceerd. Inmiddels komen er rode, rosé en witte wijnen van een goede kwaliteit vandaan. En niet te vergeten de Vin Gris. Het is leuk om bij de caves te gaan proeven en wat wijn in te kopen. Er is ook een wijnmuseum met een grote wijnpers uit de 17de eeuw. Elke zaterdagochtend is hier een grote weekmarkt. En u vindt hier de caves van de Saint Pourcainwijnen.
Als u in Saint Pourçain bent, breng dan ook even een bezoekje aan het charmante middeleeuwse dorpje Verneuil en Bourbonnais met haar was- en strijkmuseum en een kapelletje uit de 11de eeuw. ( 5 km boven Saint Pourçain).

Billy
Op nog geen 5 minuten hier vandaan ligt het middeleeuwse stadje Billy met zijn grote kasteel. Een stadje uit de tijd van Anton Pieck en dus echt leuk om te bezichtigen.